Üdvözöljük a FOX SPORT TEAM Kerékpáros és Szabadidős Sport Egyesület weboldalán!

Bringa alapfelszerelése

Kerékpárod kötelező és ajánlott felszerelése, tartozékai

 

Mielőtt kerékpárral útnak indulunk, legyünk tisztában azzal, hogy a kerékpár a KRESZ szempontjából jármű, így a közlekedésben való részvételéhez rendelkeznie kell alapvető tartozékokkal és felszerelésekkel. A kerékpárosnak ismernie kell a KRESZ szabályait, és a járműnek (kerékpár), valamint a jármű vezetőjének (kerékpár vezető, biciklis) is közlekedésre alkalmas állapotban kell lennie.

Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy mitől lesz egy kerékpár közúti forgalomban való részvételre alkalmas.

Az áruházakban, üzletekben a bicikliket elsősorban sportszerként forgalmazzák, a kerékpárosoknak kell gondoskodni a kötelező tartozékok meglétének ellenőrzéséről, szükség esetén azok beszerzéséről és felszereléséről a kerékpár közúti forgalomba történő használatát megelőzően.

De nézzük is mivel kell rendelkezni bringádnak, hogy kölekedhess forgalomban.

A biciklinek az alábbiakkal kell rendelkeznie:

  • Megbízhatóan, stabilan működő kormányberendezés.
  • Száraz és nedves időben egyaránt hatásos, két, egymástól függetlenül működtethető fék, amely közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat.
  • Fehér, vagy kadmiumsárga színű fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható első lámpa és fehér színű, nem háromszög alakú fényvisszaverő (prizma).
  • Piros színű, legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző hátsó lámpa és egy, vagy két piros színű, nem háromszög alakú hátsó prizma.
  • Csengő. 
  • Legalább kettő darab borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverő (küllőprizma), legalább az első keréken. A küllőprizma helyett, vagy mellett alkalmazható két oldalon fehér fényvisszaverő körgyűrű felület is.

A fentiek közül az első és a hátsó világítás az egyik legfontosabb kerékpártartozék, mivel világítás nélkül szinte láthatatlan a kerékpáros már sötétedéskor, ezért már szürkületkor ajánlott a kerékpáron lévő lámpákat felkapcsolni. A lámpák elhelyezhetők a kerékpáros ruházatán is, fényük lehet folyamatosan világító, vagy villogó.

Ne feledjük!

Lakott területen kívül az úttesten éjszaka, vagy rossz látási viszonyok között a kerékpárosnak kötelező a fényvisszaverő ruházat viselése! A jobb láthatóság érdekében egyéb esetekben is javasoljuk a kerékpárral közlekedőknek a fényvisszaverő mellény, illetve ruházat viselését.

Minden alkalommal mielőtt elindulunk otthonról bringázni, ellenőrizzük a lánc és a gumik állapotát, a kormány és a fékek működését, valamint a kerékpár kötelező tartozékainak meglétét, hogy biztonságban bringázhassunk!